Naj vas zima in sneg ne presenetita

Zima je čudovit letni čas, ki nam prinese veliko veselja. Nizke temperature in snežna idila pa za vaša sekcijska ali rolo garažna vrata lahko predstavljajo tudi težavo in negativni dejavnik, ki lahko povzroči okvaro.



Rolo garažna vrata so zaradi svojih tehničnih lastnosti in principa delovanja nekoliko bolj izpostavljena različnim vremenskim vplivom, kot pa nekateri drugi tipi garažnih vrat.

Razlog za to je ta, da so rolo garažna vrata sestavljena iz več gibljivih se  delov in lamel, na katerih se pozimi zaradi temperaturnih razlik nabira kondenz.  Ko temperatura pade pod ledišče, lahko med lamelami nastane ledena plast. Med odpiranjem oz. zapiranjem garažnih vrat se potrebna sila zato poveča, tako pa se poveča tudi možnost mehanskih poškodb in odpovedi elekrokomandnega sklopa zaradi preobremenitev. Enako nevaren je tudi napihan sneg, ki se prilepi na vrata, ter zmrznjen dež (žled) ter primrznjena tesnila na tlak.

Podobne nevarnosti prežijo tudi na sekcijska garažna vrata ter sekcijska garažna vrata z osebnim prehodom, le, da je zaradi manj gibljivih elementov možnost navedenih težav sorazmerno manjša. Lahko pa zaradi manj tekočega delovanja prihaja do aktivacij varnostnih sistemov.
 
V mrzlih, zasneženih ali poledenelih jutrih vam zato svetujemo, da pred prvim odpiranjem garažnih vrat preverite zunanjost, in jih po potrebi očistite snega, leda ali žleda. Seveda pa je najbolje, da vaša garažna vrata pred zimo pregleda naš serviser, odpravi morebitne nepravilnosti, namaže tekalne dele ter tesnila, ter jih tako pripravi za nekoliko bolj dinamično obdobje leta.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Kakšne težave se največkrat pojavijo pri garažnih vratih?

Sekcijska dvižna garažna vrata z osebnim prehodom

Industrijska sekcijska vrata