Kakšne težave se največkrat pojavijo pri garažnih vratih?

1.  Vrata se težko ali čudno odpirajo

Najprej preverimo, da vrat kaj fizično ne zadržuje in da so vodila čista oz. brez tujkov. Potem garažna sekcijska vrata po navodilih odklopimo od motornega pogona ter ročno odpremo in zapremo. Med premikom jih pustimo, da se ustavijo. Če so vzmeti pravilno nastavljene, se bodo popolnoma uravnoteženo ustavila. V nasprotnem primeru nujno pokličite servisno službo.




2. Garažna vrata spuščajo čudne zvoke

Močno škripanje, glasno brnenje ali cviljenje ter kakšni drugi zvoki niso le moteči, ampak so tudi znak, da z garažnimi vrati nekaj ni v redu in potrebujejo vzdrževanje. Ropot ali zvok ribanja najverjetneje pomeni, da je morda nekaj narobe s torzijskimi vzmetmi.  Če vrata glasno pokajo, se posamezni naležni deli garažnih vrat morda ne ujemajo oziroma ne zlagajo pravilno. Če so se garažna vrata zamaknila in premočno pritiskajo na vodila, slišimo zvok mletja. Brnenje v pogonu mogoče nakazuje na preobremenitev ali napako na elektokomandnem sklopu. 

3. Garažna vrata so izpadla iz vodil

Vodila omogočijo, da se garažna vrata gladko in nežno odpirajo in zapirajo. Če izpadejo iz vodil, se lahko zgodi ker:

  • vrata niso dobro poravnana,
  • je prišlo do poškodbe mehanizmov vrat,
  • je prišlo do pretrganje ene od pletenic
  • se je vanje nekaj zaletelo (mehanske naletne poškodbe)

4. Vrata niso več vremensko »odporna«

Če opazimo puščanje vode, prepih ali celo prodor svetlobe to pomeni, da tesnilna guma ne opravlja več svoje funkcij. Potrebno je ugotoviti vzrok okvare ter gumo zamenjati.

5. Garažna vrata »visijo« na eno stran

Če se garažna vrata bolj nagibajo na eno stran, je potrebno ugotoviti vzrok, (največkrat nepravilna nastavitev) saj je poleg neenakomernega zapiranja posledica neenakomerna obraba ter še druge, težje okvare garažnih vrat.

6. Garažna vrata so počasna

Klasičen pogon garažnih vrat vrata odpira s hitrostjo 13-20 cm/sekundo,  Če opazimo, da so se vrata močno upočasnila, je to lahko znak, da je z njimi nekaj narobe. Vizualno preverite delovanje, in v kolikor ne zaznate posebnosti, pokličite serviserje.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Kako očistiti garažna vrata?

Sekcijska dvižna garažna vrata z osebnim prehodom